DİMES

MERAK ETTİKLERİNİZ

Merak Ettikleriniz

Meyve suyu nasıl yapılır?

Mevsiminde topladığımız tazecik meyveleri sadece 24 saat içinde kendi araçlarımızla fabrikamıza taşıyoruz. Fabrikamıza ulaşan meyveler önce yıkanıyor, sonra da aralarındaki çürük ve hasarlı meyveler ayıklanıyor. Meyvesine göre çekirdek, sap, kabuk çıkartma ya da soyma işlemleri yapıldıktan sonra değirmenlerde eziliyor veya preslerde sıkılıyor. Bu aşamadan sonra, sıkma ürünlerimiz için meyve sularımızı evde kışlık domates hazırlar gibi ısıtıp şişeye doldurup soğutuyoruz.

Diğer ürünlerimizde ise, preslerde sıkılıp meyve suyu haline geldikten sonra bozulmasını engellemek için suyunu uçurup konsantre haline getiriyoruz. Suyu alınıp konsantre haline getirdiğimiz meyve suları hem duyusal hem mikrobiyolojik açıdan daha stabil ve güvenli olarak saklanabiliyor. Konsantre meyve suları daha sonra paketlenirken fabrikamızda ürün kategorilerine göre hazırlanıyor. Hazırlanan bu ürünler, hızlıca ısıtılıp soğutularak (pastörizasyon) ve dış ortamla teması engellenerek paketleniyor. Böylece, paketlenmiş, açılmayan ve herhangi bir hasar almamış paketler raf ömrü boyunca bozulmadan ve tadını koruyarak saklanabiliyor.


Markette satılan paketli meyve suyu, ev yapımı meyve suyundan farklı mıdır?

Meyve suyu yapımı her iki durumda da benzer işlemlere sahiptir fakat paketli meyve suyu daha büyük makinelerde yapılır. Örneğin, fabrikalarımızda kullandığımız presler, evlerde kullanılan meyve suyu sıkacağına çok benzer. Üretim aşamalarındaki tek fark, paketli meyve sularımızın rafta uzun süre dayanıklılığını koruması adına, fabrikalarımızda “pastörizasyon” denilen işlemden geçirilerek, el değmeden ve dış ortamla ile temas ettirilmeden steril bir şekilde paketlenmesidir.


Meyve suyunun içinde ne bulunur?

Tüm ürünlerimiz  Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’ne göre üretilmektedir. Bu tebliğin gereklilikleri göz önüne alınarak ürün içerikleri, kullanılabilecek bileşenler ve meyve oranları belirlenmektedir.

Siz tüketicilerimizin istediği her çeşit ürünü bünyemizde barındırmaya çalışıyoruz. Ürünlerimizin içerikleri kategoriden kategoriye değişmektedir. Lideri olduğumuz besleyici ürünler kategorisinde bulunan sıkma meyve suyu çeşitlerimizde sadece meyveleri sıkıp şişeliyoruz. Bu ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi, ilave su ya da ilave şeker bulunmuyor. DİMES %100 meyve sularımızın içinde ise %100 meyve bulunuyor.

Tebliğe göre nektarların içerisinde minimum %25 oranında meyve bulundurmak zorunludur. Keyifli ve serinletici ürünlerimizden olan DİMES meyve nektarlarının meyve oranları %25-%99 arasında olup meyvesine göre farklılık göstermektedir. Şeftali, kayısı gibi püreli meyveler sıkıldığında yoğun kıvamlarından dolayı %100 oranında kullanıldığında meyve suyu elde edilememektedir.


Meyve suyunda katkı maddesi var mı?

Nesillerdir evlerinize giren doğal DİMES tadına, elbette hiçbir koruyucu katkı maddesi koymuyoruz. Raf ömrünü arttırmak için geleneksel saklama yöntemi olan ısıtma-soğutma yöntemini kullanıyor, hava ile temas etmeden sterilize edilmiş ambalajlarımıza dolduruyoruz. Ürünlerimizin içeriklerini ambalajlarımızın yan yüzlerinde belirtiyor, sizinle şeffaf şekilde paylaşıyoruz. Detaylı bilgiye https://www.dimes.com.tr/katkisiz-meyve-suyu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


Sıkma meyve suyunun diğer ürünlerden farkı nedir?

Sıkma meyve suyu mevsiminde sıkılmış taze meyvelerden oluşur. Konsantre edilmez. İçerisinde ilave su, şeker ya da koruyucu katkı maddesi bulunmaz, sadece meyveler sıkılır ve şişelenir. Evlerde annelerimizin yaptığı kışlık domatesler gibi ısıtma – soğutma yöntemiyle raf ömrü uzatılır. %100 meyveden oluşan sıkma serisi meyve suyu kategorisi içerisinde meyveye en yakın ikame ve en üst segmenttir. Sıkma kategorimiz, DİMES Moments markası altındadır. DİMES Moments; Türkiye’nin birbirinden lezzetli yerli portakallarından elde edilen tek sıkma portakal, çekirdekleriyle sıkılan gerçek nar lezzetinde olan tek sıkma nar ve evde rendelenmiş gibi yoğun kıvamlı ve lif kaynağı olan Türkiye’de ilk ve tek sıkma elma ile toplam 3 farklı lezzete sahiptir.


Ürünlerinizde raf ömrünü nasıl koruyorsunuz?

Doğada; tüm doğal ürünlerde olduğu gibi meyve suyunun da bozulmasına sebep olan mikroorganizmalar vardır. Ancak yüzyıllardır evlerde kullanılan, geleneksel bir saklama yöntemi olan ısıtıp soğutma işlemi ile ürünlerimizin ilk günkü tazeliğini ve besleyiciliğini korumak mümkündür. Bu geleneksel yöntemin bilimsel adı ise “pastörizasyon” işlemidir. Meyve sularımız son teknoloji kapalı sistemlerimizde el değmeden steril şartlarda doldurulmaktadır.  Bu sayede ürünlerimizin 1 yıl raf ömrü, koruyucu madde koymadan korunabilmektedir.


Şeker ilavesiz ürünleriniz var mı?

Lideri olduğumuz besleyici ürünler kategorisinde yer alan sıkma ve %100 meyve sularımızda meyvenin sadece kendisinden gelen meyve şekeri bulunmaktadır. Hiçbir DİMES meyve suyunda glikoz veya früktoz şurubu bulunmamaktadır. Detaylı bilgiye https://www.dimes.com.tr/sekersiz-meyve-suyu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


Nektar ürünleriniz şekerli mi?

Türkiye’deki meyve suyu tüketiminin %70’e yakınını nektar ürünleri oluşturmaktadır. Bu kategori tıpkı evde yaptığınız limonata ve kompostolar gibi doğası gereği şeker içermektedir.  DİMES nektar ürünlerimizin içerisinde meyve oranı %25-%99 arasında değişmektedir ve asla koruyucu katkı maddesi, fruktoz, glukoz şurubu içermemektedir. Detaylı bilgiye https://www.dimes.com.tr/sekersiz-meyve-suyu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


DİMES Light meyve suyu Türkiye’de tek midir? Farkı nedir?

 “DİMES Light” alt markası ile Türkiye’de bu kategoride üretilen ilk ve tek light meyve suyu olma özelliğine sahip olan ürünlerimiz, “şeker” yerine “sucraloz” tatlandırıcısı ile tatlandırılmaktadır. Kullandığımız bu tatlandırıcı ile DİMES Light ürünümüzün kalorisi normal meyve sularına göre % 50 daha azdır.


Yoğun kıvamlı ürünleriniz var mı?​​​​​​​

Tabii ki. DİMES Premium %100 Rende Elma ile karton ambalajda, DİMES Moments Sıkma Elma ile de cam ambalajda lif kaynağı, yoğun kıvamlı elma suyumuza ulaşabilirsiniz. DİMES mevsiminde toplanan birbirinden güzel elmaları aynı evde sıkmışsınız gibi filtre etmeden hazırlar. Böylelikle, rendelenmiş elmadan gelen yoğun kıvamı ve lifli yapısı doğal olarak korunur. Türkiye’nin ilk ve tek yoğun kıvamlı ve lif kaynağı %100 elma suyudur.


C vitamini kaynağı ürünleriniz var mı?

Tabii ki. DİMES Xpress C ürünümüz C vitamini kaynağıdır. DİMES Xpress C, C vitamini bakımından zengin turunçgillerin lezzetli harmonisinden oluşur. İçerisinde portakal, mandalina, greyfurt, limon, nar ve elma vardır.


Tahıllı ürününüz var mı?

Tabii ki. Türkiye’nin ilk tahıllı meyve suyu olma özelliğini taşıyan DİMES 7/24, 7 tropik meyvenin lezzeti ve faydası ile tahılların besleyici özelliğinin birleşmesinden oluşur. İçerisinde ayva, muz, mango, guava, ananas, nar, portakal ve de besleyici tahıllar vardır. İçerisindeki tahıllar sayesinde gün içerisinde tokluk hissi uyandıran, pratik ve de lezzetli bir ürünümüzdür.


DİMES’in sadece sofraya koyulabilecek kalitede meyve işleyerek meyve suyu ürettiğini duydum. Bu doğru mu?

DİMES, 1963 yılında, Mustafa Vasfi Diren tarafından Tokat’ta ulusal sermaye ile yabancı ortak olmadan üretilen ilk markalı meyve suyudur. Bu bereketli toprakların sürdürülebilirliğini sağlarken meyveye en yakın alternatif lezzetli ürünleri yapmaya kendimizi adadık. Yerli halkı ve üretimi desteklemek adına, uzun hasat dönemine sahip bereketli topraklarımızın mahsüllerini alıyoruz. Satın aldığımız bu meyveleri sıkı bir denetimden geçiriyoruz; çürük meyveler, sağlam meyvelerden elde edeceğimiz lezzeti bozacağı için fabrikamıza gelse bile içeri giremez. Kasa içinde görülmeyen adetsel meyveler ise fabrika içerisinde üretim hattında ayıklanmaktadır. Meyve suyu üretiminde kullandığımız bu portakallar evde yediğiniz portakallardan karakteristik olarak farklı olabiliyor. Kurucumuzun “Soframıza koymayacağımız meyveyi işlemeyiz, çocuklarımıza içirmeyeceğimiz meyve suyunu üretmeyiz.” ilkesinden gelen kalite anlayışı ile memleketimizin birbirinden lezzetli meyvelerinin, 1963’ten beri her mevsim keyifle tüketilmesini sağlamak için çalışırız.


Meyve suyunda küf veya maya neden oluşur?

Birçok  gıda gibi meyve sularının içerisinde de küf/maya oluşmasına neden olan etken mikroorganizmalardır. Meyve suyu gibi ürünler herhangi bir sebepten dolayı hava ile temas ettiğinde ve uygun ortam sağlandığında (ortam sıcaklığı, ürünün açık kalma süresi vb.) mikroorganizmalar ürer ve üründe bozulma meydana gelmeye başlar.  Evde sıkarak elde ettiğimiz meyve sularında da bunu gözlemlemek gayet kolaydır. Bu durumla karşılaşmamak için ürünleri açıldıktan sonra buzdolabında saklamanızı ve 2 gün içerisinde tüketmenizi tavsiye ediyoruz. :)

Ambalajlı ürünlerde, mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi ‘pastörizasyon' işlemiyle gerçekleştirilmektedir. Ancak güvenli olarak üretilmiş bir ürün bile taşıma, saklama ve rafta sergileme esnasında hasar görebilir. Bunun sonucu olarak da tıpkı evde hazırladığımız ve yeterli koruma ortamını sağlayamadığımız meyve suları gibi içerisine hava gireceği için mikroorganizmalar dışarıdan ürüne bulaşır ve üremeye başlar. Böyle bir ürünün tüketilmesi durumunda sağlığınız olumsuz şekilde etkilenebilir.Bu sebeple, şişmiş, önceden kapağı açılmış ya da hasarlanmış paketlerin de satın alınmaması ve tüketilmemesi gerekmektedir.


Vegan ürünleriniz var mı?

DİMES sıkma meyve suyu çeşitlerimizde sadece meyveler sıkılır ve şişelenir. Sıkma portakal suyumuzda, portakal suyundan başka hiçbir bileşen bulunmamaktadır. Her bir 700 ml portakal suyumuz için 8’er adet, 250 ml portakal suyumuz için ise 3’er adet portakalı sıkıp, şişeliyoruz. Sıkma ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi, ilave su ya da ilave şeker bulunmuyor. Hatta, üretim süreçlerimizin herhangi bir aşamasında da başka bileşenlerle temas etmemektedir. Bu sebeple, DİMES Sıkma Portakal için %100 vegan diyebiliriz. Gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. :)